Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό είναι μία ευαίσθητη περίοδος τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για αυτή την αλλαγή: το παιδί θα πρέπει να είναι ώριμο σωματικά και ψυχολογικά για να μάθει να ελέγχει τους σφιγκτήρες.
Είναι σημαντικό και οι γονείς να διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να παρακολουθήσουν με ηρεμία και υπομονή το παιδί στη διαδικασία κατάργησης της πάνας. Θα πρέπει να ακούτε το παιδί και να το παρατηρείτε καθώς μαθαίνει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του σώματός του και την αλλαγή που βιώνει.
Επομένως θα πρέπει να ακούτε το παιδί, να το ενθαρρύνετε αλλά ποτέ να μην του επιβάλλετε.
Υπάρχουν μερικά μυστικά που διευκολύνουν τη διαδικασία απόκτησης της συνήθειας του γιογιό.
- Βάλτε το παιδί να καθίσει άνετα: τα πόδια του πρέπει να ακουμπάνε στο δάπεδο και τα γόνατα να είναι πιο ψηλά από τον ποπό ώστε να γίνεται πιο εύκολα η σύσπαση των μυών της κοιλιάς. Αν χρησιμοποιείτε καθισματάκι τουαλέτας, είναι σημαντικό το παιδί να μπορεί να ακουμπήσει τα πόδια του σε ένα σκαμνάκι ή σε ένα υποπόδιο γιατί τα πόδια δεν θα πρέπει να κρέμονται.
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί αισθάνεται άνετα και επιλέξτε με προσοχή το δωμάτιο ή το χώρο στον οποίο θα τοποθετήστε το γιογιό.
- Προτείνετε στο παιδί να καθίσει στο γιογιό μετά από τα γεύματα ώστε να εκμεταλλευτείτε το εντερικό αντανακλαστικό που συνδέεται με το γέμισμα του στομάχου (γαστροκολικό αντανακλαστικό).
- Μάθετε στο παιδί να μη βιάζετε αλλά ταυτόχρονα μην το αφήνετε στο γιογιό για πολύ ώρα (όχι πάνω από 10-15 λεπτά).
- Να έχετε υπομονή και να ενθαρρύνετε τις προόδους: μη δείξετε ανυπομονησία ή ενόχληση σε περίπτωση μη επιτυχούς κατάληξης ή αν το παιδί λερώσει το εσώρουχό του (οι μικρές απώλειες κοπράνων είναι φυσικό αποτέλεσμα όταν το ορθό παρουσιάζει μεγάλη ποσότητα κοπράνων).